Viete si poradiť s potravinovou intoleranciou?

Mávate časté bolesti hlavy, tráviace problémy, zápaly kože, infekcie alebo zníženú imunitu? Príčinou môže byť potravinová intolerancia. Je typická tým, že na rozdiel od alergie prejavujúcej sa okamžitou reakciou, intoleranciu spoznáte podľa neskorších príznakov. Vznik a rozvoj tohto ochorenia je spojený so zvýšenou priepustnosťou steny čriev. Podľa vedcov narušená črevná membrána napomáha tvorbe špecifických IgG protilátok, ktoré následne umožnia ľahký prechod nežiadúcich baktérií a toxínov do krvného obehu cez porušenú bariéru čreva. Hovoríme tomu aj syndróm dráždivého čreva.

Potraviny vyvolávajúce vznik potravinovej intolerancie a liečba

K najčastejším spúšťačom alergie na potravina patrí kravské mlieko, vajcia, obilniny, kvasnice, morské plody a rôzne druhy orechov. Pri liečbe je nevyhnutné nastaviť si efektívny stravovací plán, vďaka ktorému sa vyhnete škodlivým pokrmom vo svojom jedálničku. Keď vám po vykonaní testov bude choroba diagnostikovaná na podklade zvýšenej hladiny IgG protilátok po konzumácii určitých druhov potravín, vynechajte ich príjem aspoň na 3 mesiace. Pokiaľ negatívne príznaky odznejú, môžete sa k nim opäť vrátiť.

Čím nahradiť nežiadúce potraviny?

Obilniny

Neznášanlivosť obilnín je spôsobená škodlivým účinkom lepku, teda bielkovín v obilninových zrnách, ktorý dráždi sliznicu tenkého čreva a zároveň spôsobuje vznik autoimunitného ochorenia – celiakie. Ide o bielkoviny pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ktoré sú schopné okrem  sliznice narušiť i svalovinu čreva produkciou špecifických protilátok. Tie potom prispievajú k tvorbe zápalu čreva. Zdrojmi spomínaných obilnín sú hlavne celozrnná aj biela múka, pšeničné vločky a otruby, ale aj kuskus, cestoviny, strúhanka, kečupy či pudingy.

Preto ako výbornú náhradu múky z obilnín začnite do jedál pridávať, kokosovú, ryžovú, mandľovú, cícerovú i tapiokovú. Skvelo zásobia váš organizmus dôležitými minerálmi ako vápnik, fosfor, mangán, železo, horčík a zinok a tiež vitamíny B, C, a E i vlákninu. Vaše kĺby budú pevnejšie a stabilnejšie, vlasy a nechty príťažlivejšie, upravia sa vám hladiny krvného tlaku a vďaka vitamínom skupiny B získate množstvo potrebnej energie. A ak vás trápia málo elastické a upchavajúce sa cievy, pomôžu vitamíny C a E ukryté v týchto bezlepkových druhoch múk. A nesmieme zabudnúť na cennú vlákninu, pomocou ktorej získajú vaše črevá intenzívnejšiu pohyblivosť, zbaví vás zápchy a prispeje k dobrému tráveniu.

Kravské mlieko

Kravské mlieko objavíte v jogurtoch, masle, syroch, pekárenských výrobkoch aj zmrzline. Urobíte dobre, keď siahnete skôr po kozom, makovom, pohánkovom, sójovom aj konopnom mlieku. Makové obsahuje dvojnásobne vyšší obsah vápnika ako kravské a vďaka zastúpeniu fosforu, mangánu a draslíka pozitívne ovplyvní kardiovaskulárny i neurologický systém. Kokosové mlieko zas svojimi antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami pomôže pri liečbe infekcií i atopickom ekzéme hlavne obsahom kyseliny laurovej.

A pokiaľ mávate každodenné problémy s vysokým krvným tlakom a zvýšenou priepustnosťou ciev, zaradte medzi svoje obľúbené nápoje pohánkové mlieko, pretože obsahuje výnimočnú látku – rutín, ktorá tieto problémy hravo vyrieši.

Vajcia

Pri tejto forme intolerancie vám poradíme, aby ste sa zaručene vyhýbali omeletám, koláčom, praženici i vaječnému koňaku. Vajcia však nájdete aj v skrytej podobe pod označením ako vaječný proteín, lecitín i vaječná melanž. Aj vtedy treba zbystriť pozornosť. Fantastickou náhradou za nich sú pri zhotovovaní chutných dobrôt napríklad kukuričný či zemiakový škrob, prášok do pečiva alebo aj cícerová múka.

Kvasnice

Stretnete sa s nimi v chlebe, plesňových syroch, alkohole, konzervách aj sladkom a slanom pečive pripravovanom kysnutím. Pagáče, marmeládové šišky, parené buchty s makom aj lahodné orechovníky si už nebudete môcť dopriať, ale dnes už za nich existuje chutná náhrada v podobe kváskového chleba aj pekárenských špecialít. Kvások si dokonca dokážete vyrobiť aj sami, a to zmiešaním vody a múky, ktoré v priebehu zopár dní prebehnú pôsobením teploty procesom, z ktorého získate fantastickú hmotu na pečenie.

Redakcia

Redakcia

Redakcia mužského magazínu TOPMUŽ.SK pripravuje atraktívne články pre moderných mužov. Pokiaľ by ste mali záujem do magazínu prispieť svojim článkom, kontaktujte redakciu. Kontaktný formulár môžete využiť aj v prípade záujmu o inzerciu v našom magazíne.