Nadmerná konzumácia bieleho cukru vyvoláva množstvo nepríjemných chronických ochorení. Pri procese rafinácie, čo je spôsob pri ktorom sa cukor vyrába, sa z neho vytrácajú významné výživné látky, minerály aj vitamíny. V dôsledku toho sa stáva pre človeka iba zdrojom prázdnych kalórií. Telo si potom chýbajúce živiny odoberá z jednotlivých orgánov, ktoré sú oslabené a ich funkčnosť sa znižuje.
Biely cukor zdraviu neprospieva
Ak si doprajete sladenie cukrom vo väčších množstvách každý deň, pamätajte na to, že váš kardiovaskulárny systém je v ohrození, pretože hodnoty krvného tlaku a taktiež hladina zlého cholesterolu sa zvyšujú. Výsledkom je poškodená cievna výstelka so zúženými a menej priechodnými cievami s nízkou elasticitou, čo srdce rozhodne zaťažuje. Okrem toho sa organizmus prekysľuje a telo stráca životne nevyhnutný vápnik a horčík – minerály dôležité pre pevnosť a stavbu kostí a zubov. Ak človeku chýbajú, kostná hmota sa demineralizuje a ubúda z nej, čo vedie ku vzniku osteoporózy a zvýšenej kazivosti zubného chrupu.
V neposlednom rade je biely cukor spúšťačom chronického ochorenia – obezity. Tá je spojená s rôznymi respiračnými problémami, vysokým tlakom, so zníženou pohyblivosťou kĺbov a opotrebovaním chrupaviek, artrózou, ale aj s poruchou metabolizmu tukov zodpovedných za správnu činnosť hormonálneho systému a endokrinných žliaz ako je pankreas, podmozgová a štítna žľaza.
Používajte stéviu – zdravý prírodný cukor
Stévia cukrová, ktorú volajú aj sladká tráva je vzácna liečivá rastlina so zelenými protistojnými listami a bielymi kvetmi dosahujúca výšku asi 80 cm. Je zdrojom aminokyselín, trieslovín, saponínov, éterických olejov, vlákniny, železa, mangánu, vápnika, kremíka, fosforu, vitamínov A, B1, B2 a B3. A čo je dôležité, vyniká vysokou sladivosťou, je totiž 300 krát sladšia ako cukor a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Vedci prišli na to, že sladkú chuť jej dodávajú látky obsiahnuté v listoch – steviozid a rebaudiozid.
Stévia významne podporuje normalizáciu hladiny krvného cukru a zlepšuje funkčnosť pankreasu. Zvyšuje citlivosť na inzulín a tým hodnoty cukru v krvi znižuje. Inzulín je totiž hormón podieľajúci sa na regulácii množstva krvného cukru a zároveň prispieva k rastu nových svalových buniek. Pokiaľ organizmus trpí jeho nedostatkom, často dochádza ku vzniku diabetu a následnými poruchami výkonnosti niektorých vnútorných orgánov. Obsahom trieslovín, saponínov a éterických olejov dokáže stévia pôsobiť antibakteriálne, antimykoticky a protizápalovo, čo oceníte pri liečbe zápalových ochorení kože – dermatitíde, ekzéme a akné, zápaloch ďasien a odstraňovaní zubného plaku.
Nezanedbateľný je aj podiel kyseliny retinovej v stévii, vďaka ktorej sa v tele tvorí kolagén. Je to bielkovina, ktorú objavíte v kĺboch, chrupavkách, koži, šľachách, väzivách i vlasoch. Vlasom dodá vysokú kvalitu, objem a bohatý lesk a koža nadobudne pružnosť a mladistvý vzhľad. Kolagén spolu s fosforom, mangánom, zinkom a vápnikom posilnia a spevnia pohybový aparát, zvýšia celkovú pohyblivosť kĺbov a predídu nepríjemnej diagnóze osteoporóze.